Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-03@23:46:21 GMT

تأثیر حذف رز دولتی بر سفرهای داخلی

تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۱۶۸۳۷۱

تأثیر حذف رز دولتی بر سفرهای داخلی

عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی گفت: همان میزان از ارز مسافرتی که دیگر از کشور خارج نمی‌شود صرف تقویت زیرساخت‌های گردشگری شود.

به گزارش حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا از خانه ملت،‌ محمدرضا منصوری درباره حذف ارز دولتی مسافرتی، اظهار کرد: سفر به خارج کشور باید با قیمت واقعی ارز صوت بگیرد، نه قیمت ارز 4200 دولتی که باید صرف امورات اساسی‌ کشور شود، ضمن آنکه در هیچ جای دنیا ارز دولتی را در اختیار افراد برای خروج تفریحی از کشور قرار نمی‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه کشوری که نمی‌تواند ضروریات زندگی مردم خود را به راحتی تامین کند به‌یقین نباید بخشی از ارز دولتی را برای مسافرت‌های خارجی کنار بگذارد، ادامه داد: ارز موجود باید صرف ایجاد اشتغال و صادرات و تکمیل زیرساخت‌های گردشگری شود.

وی با بیان اینکه ایجاد زیرساخت‌ها برای رونق گردشگری داخلی و جذب گردشگر خارجی با هدف ایجاد اشتغال و ارز آوری برای کشور تنها راه جبران حذف ارز مسافرتی و کاهش سفرهای خارجی است، افزود: متاسفانه در حالی ارز مسافرتی ناخواسته و در شرایط بحرانی کشور حذف شد که زیرساخت‌ها برای سفر ارزان و آسان داخلی بسیار ناچیز است و سفر در داخل کشور برای مردم گران تمام می‌شود.

منصوری معتقد است با انجام یک سری اقدامات کلی می‌توان مردم را به سفرهای داخلی امیدوار کرد و مانع از حذف آن از سبد خانواده‌ها شد، گفت: نبود زیرساخت‌ها، عدم توزیع تعطیلات و فصلی بودن سفر و نرخ غیرواقعی ارز از عوامل گرانی سفرهای داخلی هستند، کمبود زیرساخت‌های گردشگری و عدم توسعه آن‌ها مانند حمل و نقل، محل‌های اقامتی، گردشگری و... سبب عدم رقابت در این زمینه و گرانی سفر شده است.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی همچنین پیشنهاد داد بهتر است همان میزان از ارز مسافرتی که دیگر از کشور خارج نمی‌شود صرف تقویت زیرساخت‌های گردشگری شود.

انتهای پیام/4034

منبع: آنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۱۶۸۳۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زیرساخت استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی موجود نیست

مسیح فرزانه گفت: متنوع کردن سبد سوخت کشور برای عبور از ناترازی ضروری است اما پیش از این باید زیرساخت مورد نیاز.شبکه سوخت ایجاد شود.

مسیح فرزانه، کارشناس صنعت خودرو در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو درخصوص حل بحران ناترازی انرژی در کشور گفت: استفاده از خودرو‌های هیبرید و برقی یکی از راهکار‌هاست اما در استفاده از خودرو‌های برقی، باید ابتدا به خدمات پس از فروش، زیر ساخت مورد نیاز و ناترازی ۱۵ هزار مگاواتی برق در سال گذشته که در ۱۴۰۳ افزایش هم خواهد داشت توجه شود.

 

وی افزود: بررسی‌های من نشان می‌دهد اینگونه عمل نشده است، ما در حوزه خدمات پس از فروش خودروهای برقی و هیبریدی یک آئین‌نامه نداریم؛ در رابطه با برق شرایط مشخص است و هیچ دورنمای مثبتی در این باره نمی‌بینیم و حتی مسؤولان امری که دایه‌دار واردات خودروهای این چنینی هستند گامی در راستای تامین برق آن بر نمی‌دارند.

 

فرزانه در ادامه افزود: تمام این اقدامات همانند یک زنجیره به هم متصل است و طبعا هر کدام را اگر تامین نکنیم با مشکل روبه‌رو می‌شویم. وقتی باید خودروی برقی وارد کنیم که در تامین انرژی آن دچار مشکل نشویم؛ در صورتی که جواب وزارت نیرو به وزارت صمت برای تامین انرژی خودرو‌های برقی شفاف بوده و اعلام کرده که ایجاد چنین شرایطی امکان پذیر نیست.

 

این کارشناس صنعت خودرو توضیح داد: این مشکل را ما در سی ان جی کردن خودرو‌ها هم شاهد بودیم. مردم باید در صف‌های طولانیِ یک تا دو ساعته منتظر می‌ماندند تا بتوانند سوخت سی ان جی خودروی خود را تامین کنند.

 

وی گفت: باید از تمام سوخت‌ها برای متنوع کردن سبد سوخت استفاده و نباید فقط به یک تا دو مورد سوخت بسنده کرد. تنوع بخشی به سبد انرژی مسلما می‌تواند بار را از دوش بنزین دارد و گامی در مسیر رفع ناترازی سوخت کشور برداشته شود. البته همانطور که توضیح دادم زیرساخت هم باید تامین شود.

دیگر خبرها

  • تا پایان سال در ۹۲ نقطه نیروگاه خورشیدی برای شهرک‌های صنعتی ایجاد می‌شود
  • تقویت زیرساخت‌های گردشگری شیراز
  • ضرورت ساماندهی تور‌های بدون مجوز برای جلوگیری از ناهنجاری‌های اجتماعی
  • فعالیت ٦١ دفتر خدمات مسافرتی و گردشگری در کردستان
  • هزینه بیش از ۶ هزار میلیارد تومان برای زیرساخت های ایلام
  • دریافت بیمه مسافرتی چه ضرورتی دارد؟
  • تدارک تمام زیرساخت های گردشگری سرعین
  • اعلام وضعیت اضطراری در ۵ استان اکوادور+ فیلم
  • زیرساخت استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی موجود نیست
  • رییس قوه قضاییه به هرمزگان سفر می‌کند