Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-05-03@18:45:06 GMT

سفر ارزان به لطف ارز دولتی

تاریخ انتشار: ۲۳ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۶۵۳۸۲۱

سیاست ارزی که بانک مرکزی طی سه ماه اخیر اتخاذ کرده، در ابعاد مختلف چالش‌هایی را به همراه داشته است. اعطای ارز مسافرتی به گردشگران خروجی یکی از این موارد است که انتقاد بسیاری را برانگیخته. کارشناسان بر این باورند که در شرایط ارزی کنونی، اختصاص ارز مسافرتی با نرخی پایین‌تر از نرخ واقعی به گردشگران خروجی منطقی نیست و باعث فشار بیشتر به منابع ارزی دولتی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر، آنها معتقدند در شرایطی که خرید و فروش ارز با نرخی به جز نرخ رسمی، قاچاق محسوب می‌شود و هر مسافر خروجی تنها یک بار در سال می‌تواند از ارز مسافرتی استفاده کند، مسافرانی که به هر دلیلی قصد دارند چند بار در سال به سفرهای خارجی بروند، نمی‌توانند با شیوه‌های قانونی ارز مورد نیاز خود را تامین کنند. این موضوع یعنی با اعمال سیاست ارزی اینچنینی، از سویی به سفرهای خارجی یارانه ارزی داده می‌شود و از سوی دیگر،‌ مسافران خروجی به بازارهای زیرزمینی سوق داده می‌شوند. اما سیاست تخصیص ارز دولتی به سفرهای خروجی که از شهریور ماه گذشته تا فروردین ماه سال‌جاری لغو شده بود، در جهش ارزی سال ۹۱ در دولت دهم، برگزیده و اجرا شد؛ به طوری که در آن زمان با تخصیص ۲۰۰ تا ۳۰۰ دلار ارز دولتی به سفرهای خارجی، عملا هزینه مسافرت به کشوری مانند ترکیه به دلیل غیرواقعی بودن نرخ ازر، رایگان می‌شد. با تغییر دولت و در دولت‌های یازدهم و دوازدهم نیز، همین سیاست به تداوم و حیات خود ادامه داد؛ با این تفاوت که نرخ دولتی ارز در آن زمان تفاوت چشمگیری با نرخ آن در بازار نداشت. در شهریورماه ۹۶ بود که این سیاست لغو شد و امیدهایی را برای تک نرخی و واقعی کردن نرخ ارز زنده کرد. با این همه، در فروردین ماه سال‌جاری و با اوج‌گیری نابسامانی و تلاطم در بازار ارز، دولت بار دیگر تخصیص ارز مسافرتی را اعمال کرد.

براساس بررسی‌های «دنیای اقتصاد»، تخمین زده می‌شود که طی بیش از ۳ ماه حدود ۵ هزار میلیارد تومان یارانه ارزی به سفرهای خروجی داده شده است. به‌علاوه، محاسبات نشان می‌دهد با دریافت ارز مسافرتی این امکان وجود دارد مسافرت به برخی مقاصد در صورت مدیریت هزینه‌ها از طرف گردشگر، با صرف نظر از هزینه‌های اولیه‎‌ای چون ویزا و بلیت، کاملا رایگان تمام شود. به دلیل همین نارسایی‌ها که باعث اعطای یارانه به سفرهای خروجی شده، «دنیای‌اقتصاد» پیش از این پیشنهاد کرده بود با شکل‌گیری بازار دوم ارز، ارز مورد نیاز مسافران خارجی با همان مکانیزم قبلی اما به نرخ بازار دوم تامین شود؛ به این ترتیب مسافران بدون محدودیت‌های غیرمنطقی به بازار ارز با نرخ واقعی دسترسی خواهند داشت و دیگر نیازی نیست دولت از منابع محدود ارزی کشور در تنگنای کنونی برای سفرهای خارجی هزینه کند.

سفر ارزان به لطف ارز دولتی

اما چرا اقتصاددانان از تعبیر «یارانه دولت برای سفرهای خارجی» برای سیاست کنونی «ارز مسافرتی» استفاده می‌کنند؟ مطابق سیاست کنونی، اگر گردشگری ایرانی بخواهد برای نخستین بار در سال سفر خارجی داشته و مقصد این سفر کشوری که مشترک‌المنافع نیست باشد، می‌تواند از دولت ۱۰۰۰ یورو به نرخ دولتی دریافت کند. بنابراین اگر قیمت یورو در بازار آزاد ۹ هزار تومان فرض شود، این گردشگر به‌جای آن‌که برای تامین این میزان ارز، ۹ میلیون تومان صرف کند آن را به لطف سهمیه ارز مسافرتی ۴ میلیون تومان ارزان‌تر تهیه می‌کند؛ آن هم در شرایطی که کشور در یکی از دشوارترین تنگاهای ارزی و اقتصادی خود قرار گرفته است.

یکی از مهم‌ترین ضعف‌های طرح ارز مسافرتی، بی‌توجهی آن به نیاز ارزی گردشگر است. ممکن است یک گردشگر برای سفر خود به رقمی بسیار بیشتر از ۱۰۰۰ یورو احتیاج داشته باشد و طبیعی است که بخواهد برحسب این نیاز، ریال خود را به ارز تبدیل کند. اما اکنون به‌دلیل آنکه تنها کانال قانونی تامین ارز برای یک گردشگری دریافت همین ۵۰۰ یا ۱۰۰۰ یورو است، یک گردشگر حتی اگر بخواهد تمامی نیاز ارزی خود را به‌نرخ بازار آزاد تامین کند، ناچار است یا از نیاز خود صرف نظر کند، یا به بازارهای غیرقانونی و زیرزمینی مراجعه کند؛ امری که موجب شده شهروندان به‌نوعی به قانون‌گریزی تشویق شوند.

از طرف دیگر، عکس این موضوع نیز صادق است و ممکن است نیاز ارزی یک گردشگر برای سفر به کشوری کمتر از ۱۰۰۰ یورو باشد؛ اما بر اثر سیاست کنونی و فاصله قابل توجه نرخ ارز در بازار آزاد و نرخ ارز دولتی، کمتر کسی از دریافت ۱۰۰۰ یوروی دولتی خود به‌صورت تمام و کمال چشم‌پوشی خواهد کرد و اگر پس از سفر مقداری از این ارز تهیه شده را اضافه بیاورد، با مراجعه مجدد به کشور آن را در بازارهای غیررسمی به نرخی بیشتر از ۴۰۰۰ تومان به ازای هر یورو نسبت به قیمت خرید ارز دولتی، خواهد فروخت. به این ترتیب ممکن است حالتی پیش بیاید که گردشگری خروجی با برخورداری از ارز مسافرتی، به‌واسطه فاصله قیمت آن با بازار آزاد هزینه‌های سفر خود را سربه‌سر کند.

برای مثال یک تور سفر به کشور مالزی به مدت ۷ شب و اقامت در شهرهای کوآلالامپور و پنانگ برای تابستان جاری در حدود ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان قیمت‌گذاری می‌شود. مالزی از جمله مقاصد سفری است که به مسافران آن ۱۰۰۰ یورو ارز مسافرتی تخصیص داده می‌شود که گردشگر رقمی در حدود ۵ میلیون تومان برای آن هزینه می‌کند. بنابراین تمامی مخارج سفر این گردشگر حدود ۸ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان تمام شده؛ درحالی که نیازی نیست دیگر هزینه‌ای برای بلیت هواپیما، حمل‌ونقل و اقامت در هتل بپردازد. به این ترتیب اگر این گردشگر بتواند با مدیریت هزینه‌های خود طی این ۷ شب و برای خورد و خوراک حدود ۸۵ یورو هزینه کند و باقی را بازگرداند و در بازار آزاد به نرخ ۹ هزار تومان بفروشد، رقم ۸ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان به جیبش بازخواهد گشت و نهایتا رایگان سفر کرده است. در مورد برخی دیگر از مقاصد نیز، اگر این هزینه کاملا سربه‌سر نشود، دست کم بسیار ارزان‌تر از نرخ واقعی آن برای گردشگر تمام خواهد شد.

محاسبه کل یارانه تخصیص‌یافته

اما به‌منظور برآوردی از مجموع کل ارز مسافرتی تخصیص داده شده در چندماه اخیر، فرض می‌شود که رشد تعداد گردشگران خروجی در ۴ماه نخست سال‌جاری نسبت به ۴ماه نخست سال ۹۶، به‌میزان رشد تعداد گردشگران خروجی در ۴ماه نخست سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ بوده است.  بنابراین و با توجه به اینکه سیاست تخصیص ارز مسافرتی از تاریخ ۲۲ فروردین نیز ابلاغ شد به‌طور تخمینی می‌توان تعداد گردشگران خروجی از کشور که تا پایان تیرماه ارز مسافرتی دریافت خواهند کرد را ۲ میلیون و ۴۷۵هزار نفر دانست. مطابق این سیاست، ارز مسافرتی برای یک بار سفر در سال به میزان ۱۰۰۰ یورو پرداخت می‌شود و این رقم برای مسافرانی که به کشورهای هم‌مرز و کشورهای مشترک‌المنافع به غیر از عراق سفر می‌کنند ۵۰۰یورو است.

 بنابراین و با توجه به توزیع سفرهای خروجی ایران میان کشورهای جهان و لحاظ کردن میزان ارز مسافرتی دریافتی به تناسب مقصد، می‌توان گفت به‌طور میانگین هر نفر حدود ۵۵۰ یورو ارز مسافرتی دریافت کرده است. به این ترتیب اگر حتی ۱۰ درصد از این تعداد را گردشگرانی در نظر بگیریم که بیش از یک سفر در سال داشته‌‌اند و تنها برای بار نخست ارز دریافت کرده‌اند، مجموعا و تا پایان تیر دولت رقم هنگفت یک میلیارد و ۲۲۵ میلیون یورو را از منابع ارزی خود برای تامین ارز مسافران خارجی اختصاص داده است. در این میان، با توجه به اختلاف ۴ هزار تومانی یورو در بازار آزاد و نرخ دولتی آن، می‌توان چنین ادعا کرد که دولت در ۴ماه نخست امسال و در اوج شرایط نابسامان اقتصادی و ارزی، ۴ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان از بودجه خود را به پرداخت یارانه‌ای برای سفر به کشورهای خارجی اختصاص داده است.

اعداد و ارقام فوق به روشنی ناکارآمدی سیاست ارز مسافرتی و حجم اتلاف منابع محدود ارزی کشور به‌موجب آن را نشان می‌دهد. از طرفی و از آن‌جا که حق سفر از حقوق اولیه انسان‌ها محسوب می‌شود و بسیاری از سفرهای خارجی ایرانیان سفرهایی ضروری هستند و نمی‌توان مانع از آنها شد، کارشناسان بر این موضوع تاکید دارند که دولت باید تخصیص یارانه ارز مسافرتی را قطع کند و با آزادسازی بازار یا ایجاد سازوکار تهیه ارز سفر به نرخ بازار دوم ارز، دست‌کم اجازه تهیه ارز به نرخ بازار دوم را به گردشگران بدهد. به این ترتیب دیگر میزان عظیمی از بودجه و منابع ارزی کشور اتلاف نخواهد شد و هر مسافر خارجی متناسب با توان مالی و نیاز خود می‌تواند ارز سفر خود را تامین کند.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: ارز خرید و فروش قاچاق یارانه مسافران دولت دلار ترکیه نرخ ارز گردشگری یورو مالزی خوراک رشد عراق ایران کشورهای جهان بودجه حقوق ارز ارز مسافرتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۵۳۸۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا با هواپیما می‌توان سفری ارزان به مشهد داشت؟

حرم امام رضا (ع) در این شهر باعث شده تا زائران زیادی از سرتاسر ایران و حتی کشورهای مذهبی دیگری بخواهند برای زیارت این حرم راهی شهر مشهد شوند. امکانات رفاهی و تفریحی مشهد نیز جذابیت این شهر را برای گردشگران بیشتر کرده‌است. اگر بخواهید به این شهر جذاب سفر کنید، می‌توانید از وسایل حمل‌ونقل مختلفی نظیر هواپیما، قطار، خودروی شخصی یا اتوبوس استفاده کنید.

هواپیما به نسبت وسایل حمل‌ونقل دیگر سریع‌تر و راحت‌تر است؛ اما برای سفر با آن باید هزینه بیشتری را بپردازید.

در این مقاله قصد داریم به شما کمک کنیم تا بتوانید بلیط هواپیما ارزان‌قیمت مشهد را پیدا کنید.

عوامل تأثیرگذار بر روی قیمت بلیط

در هنگام خرید بلیط هواپیمای مشهد لازم است که به ویژگی‌های آن بلیط توجه کنید و با مقایسه ویژگی­های بین بلیط ­های مختلف، بتوانید ارزان‌ترین بلیط هواپیما مشهد را پیدا کنید. در ادامه این ویژگی­ها را معرفی می‌کنیم:

۱. نوع بلیط: نوع بلیت شامل بلیت سیستمی و چارتری می‌شود. درصورتی‌که قصد داشته باشید در زمان‌های شلوغ سفر نظیر ماه محرم، ماه رمضان، تولد و شهادت امام رضا به مشهد سفر کنید، به شما پیشنهاد می‌کنیم که به سراغ بلیط های سیستمی بروید و خرید خود را از یک تا چند هفته زودتر انجام دهید. اگر هم زمان سفرتان را در فصول خلوت سال یعنی زمان‌هایی که تقاضا برای سفر به مشهد کاهش پیدا می‌کند، قرار دهید، می‌توانید به سراغ بلیط های چارتری بروید و زمان پروازتان را برای چند روز آینده حتی فردا قرار دهید تا بتوانید بلیط‌های لحظه آخری را شکار کنید.

۲. کلاس پروازی: اگر می‌خواهید بلیط ارزان مشهد را پیدا کنید به شما پیشنهاد می‌کنیم که به‌جای کلاس پروازی تجاری یا بیزینس به سراغ کلاس اکونومی بروید. اکثر ایرلاین­های داخلی کلاس اکونومی را ارائه می­کنند. اما اگر برخی از ایرلاین‌ها نظیر ایران‌ایر تور یا چابهار ایرلاین در مسیر پروازی مشهد کلاس بیزینس خود را ارائه کرده‌اند، از خرید آن‌ها اجتناب کنید تا هزینه‌های سفر شما کاهش پیدا کند.

۳. ایرلاین: اگر بتوانید بلیت هواپیمای ایرلاین‌های مختلف را که کلاس پروازی­شان نیز یکی است را در یک صفحه ببینید، متوجه تفاوت قیمت آن‌ها می‌شوید.

۴. زمان خرید بلیت: یکی از عوامل تأثیرگذار بر روی قیمت نهایی بلیت هواپیما زمان خرید است. همان‌طور که در چند خط گذشته گفتیم در برخی از اوقات سال که میزان تقاضا برای سفر به مشهد بیشتر می‌شود، قیمت بلیط هواپیمای آن نیز گران‌تر می‌شود. از طرفی اوقات خلوت سفر باعث کاهش قیمت بلیت هواپیمای مشهد می‌شود. این اوقات شامل فصول سرد سال نظیر پاییز و زمستان می‌شود.

جالب است بدانید که قیمت بلیط هواپیمای مشهد در طول هفته و حتی ۲۴ ساعت شبانه‌روز نیز تغییر می‌کند. اگر زمان سفرتان را در اواسط هفته یعنی روزهای دوشنبه و سه‌شنبه قرار دهید و به سراغ پروازهایی بروید که ساعت پروازشان از نیمه‌شب تا اوایل صبح است، می‌توانید با هزینه کم‌تر بلیت هواپیمای این مسیر را خریداری کنید.

۵. وب‌سایت: اگر قصد دارید خرید خود را به‌صورت آنلاین انجام دهید، حتماً به این نکته توجه کنید که وب‌سایت‌های فروش بلیط هواپیما هرکدام دستمزد متفاوتی را برای یک پرواز در یک روز و یک ساعت خاص می‌گیرند. اگر بتوانید وب‌سایتی را پیدا کنید که بلیط هواپیمای مشهد را ارزان‌تر ارائه می‌کند، می‌توانید در هزینه‌های سفر خود صرفه‌جویی کنید.

۶. استفاده از بازار آنلاین خدمات سفر: اگر حوصله و وقت کافی برای سر زدن به تک‌تک وب‌سایت­های فروش بلیط را ندارید، می‌توانید به سراغ بازار آنلاین خدمات سفر بروید. در این بازار بلیت هواپیمای عرضه شده توسط ۴۴ وب‌سایت مختلف را می‌توانید در یک صفحه و یک‌جا مشاهده کنید. درنتیجه با مقایسه قیمت، امکانات و خدمات هر پرواز می‌توانید ارزان‌ترین را در کمترین زمان ممکن پیدا کنید. اگر هم به دنبال رزرو هتل مشهد یا تور مشهد هستید، می‌توانید در این وب‌سایت ارزان‌ترین محصولات را پیدا کنید.

چگونه بلیط ارزان‌قیمت مشهد را خریداری کنیم؟

برای اینکه بتوانید در هزینه‌های سفر خود صرفه‌جویی کنید، بهتر است در هنگام خرید بلیط هواپیمای مشهد به نکات زیر دقت کنید:

به سراغ کلاس پروازی اکونومی بروید.

تاریخ سفرتان را در اواسط هفته قرار دهید.

پروازهایی که ساعتشان بعد از نیمه‌شب تا اوایل صبح است را انتخاب کنید.

از وب سایتی خرید کنید که کارمزد کمتری می‌گیرد.

از ایرلاینی خریداری کنید که قیمت بلیط هواپیمای آن ارزان‌تر است.

اگر می‌خواهید تمامی این موارد را در زمان خرید از یک وب‌سایت رعایت کنید، به سراغ بازار آنلاین خدمات سفر بروید. در بخش فیلترهای آن می‌توانید ایرلاین مورد نظرتان را انتخاب کنید. همچنین امکان انتخاب ساعت پرواز، بازه‌ی قیمت، کلاس پروازی و همچنین وب‌سایت عرضه‌کننده بلیط برای شما وجود دارد.

در بخش تقویم قیمتی آن نیز می‌توانید قیمت بلیط هواپیمای مشهد را در چند روز آینده مشاهده کنید. ارزان‌ترین روز با رنگ سبز نشان داده می‌شود. هم چنین می‌توانید لیست نتایج جستجو را بر اساس قیمت مرتب کنید تا ارزان‌ترین بلیت در ابتدای لیست به شما نمایش داده شود.

بلیط هواپیمای مشهد ارزان‌تر است یا بلیط قطار؟

همان‌طور که در بخش پیشین مقاله گفتیم، قیمت بلیط هواپیمای تهران مشهد در اردیبهشت‌ماه در بازه قیمتی ۱ میلیون تا حدود ۵ میلیون تومان قرار داشت. از طرفی قیمت بلیت قطار همین مسیر در اردیبهشت ماه در بازه قیمتی ۲۰۰ هزار تومان تا ۸۰۰ هزار تومان است. مدت زمان سفر با قطار از تهران تا مشهد بین ۱۰ تا ۱۲ ساعت طول می‌کشد. درحالی‌که مسیر بین این دو شهر با هواپیما از ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه تا نهایتاً ۱ ساعت و ۵۰ دقیقه طول می‌کشد.

پس اگر هزینه رفت و آمدتان برایتان اهمیت دارد، قطار برای شما مناسب‌تر است. اما اگر می‌خواهید در کمترین زمان ممکن به شهر مشهد سفر کنید، می‌توانید از نکاتی که در این مقاله گفتیم، استفاده کنید تا بلیط ارزان هواپیما را پیدا کنید.

سفر با هواپیما یکی از راحت‌ترین و سریع‌ترین شیوه‌های سفر کردن است. اگر قصد دارید در سریع‌ترین زمان ممکن به مشهد برسید، به سراغ بلیط هواپیما بروید. در این مقاله به شما توضیح داده‌ایم تا که چه عواملی بر روی قیمت نهایی بلیت هواپیمای مشهد تأثیرگذار است و نکاتی را ارائه کردیم تا در هنگام خرید بلیت این مسیر بتوانید ارزان‌ترین انتخاب را داشته باشید.

دیگر خبرها

  • این مناطق تهران خانه‌های ارزان‌قیمت دارند + جدول
  • ضرورت ساماندهی تور‌های بدون مجوز برای جلوگیری از ناهنجاری‌های اجتماعی
  • رزرو هتل تفلیس ارزان یا لوکس؟
  • 12 محصول ایران خودرو و سایپا ارزان شد + جدول قیمت
  • فعالیت ٦١ دفتر خدمات مسافرتی و گردشگری در کردستان
  • سئو حرفه و خدمات سئو سایت چه تفاوتی دارند
  • دریافت بیمه مسافرتی چه ضرورتی دارد؟
  • قیمت طلا و سکه امروز ۱۲ اردیبهشت؛ سکه ۷۰۰ هزار تومان ارزان شد
  • آیا با هواپیما می‌توان سفری ارزان به مشهد داشت؟
  • راهنمای خرید، چاپ لیبل فوری ارزان 1 روزه از کجا ؟